Uitwisseling met Vesoul 6 – 12 april 2019

Dijkstraat, Griftdijk

…door Daan Verhaegh 4V2
De uitwisseling was hartstikke leuk. De Franse mensen waren hier zes dagen, we hebben allerlei verschillende activiteiten gedaan.
We ontvingen de Fransen op school met allemaal Nederlandse hapjes. De dag daarna kregen ze een rondleiding door de school en een klein lesje (door leerlingen) over de Nederlandse taal en cultuur. We hebben ze woorden geleerd zoals pannenkoek, Scheveningen en koeienuier. We hebben ze ook verteld over Willem-Alexander, juf Ank van het programma ‘de luizenmoeder’ en Gerard Joling.
Wat aan de Fransen het meeste opviel aan het Citadel College was hoe kleurrijk het hier is en al het glas in het gebouw. Ze vonden het fascinerend om te zien dat in Nederland vaker muren uit glas bestaan. Ze vonden het interessant dat we met domeinen werkten.

De stad Nijmegen was anders ingeschat, veel Fransen dachten dat het even groot zou zijn als Vesoul. De Waal en zijn bruggen maakten veel indruk, ook de (nachtelijke) skyline van Nijmegen. Deze hebben we gezien nadat we naar huis fietsen van het pannenkoekenrestaurant Zijdewinde.
Op de fiets naar de Oortjeshekken was een beetje onhandig, we fietsten namelijk in een stoet van 30 man over een smalle dijk waar ook auto’s reden. Het uitzicht en het weer waren echter wel fantastisch. Er waren ook een paar Fransen die het niet gewend waren om te fietsen, dus dat ging af en toe nog wel eens mis.
Wat de Fransen opviel was dat in Nederland de hele dag door gegeten wordt. We eten ontbijt, we hebben een 1e, 2e en soms een 3e pauze en als we thuis komen eten we weer, daarna vroeg avondeten om 5 uur en ’s avonds soms nog chips. Voor sommigen was het makkelijk wennen, anderen hadden er meer moeite mee.
In Amsterdam rook het overal naar wiet, wat een beetje een afknapper was. Volgens de Fransen waren hier ook veel te veel fietsen. Ze vonden het wel gek om te zien dat softdrugs en prostitutie hier legaal is. De boottour door de grachten en langs de grachtenpanden was indrukwekkend, zulke huisjes kennen ze niet in Frankrijk. Na in het Rijksmuseum een rondleiding te hebben gehad, hebben we veel souvenirs gekocht en natuurlijk bij de McDonalds gegeten.
De laatste dag hebben we naar de presentaties over typisch Nederlandse onderwerpen geluisterd. We hadden ook nog een halve dag vrije tijd, die we in Nijmegen hebben besteed. ’s Avonds hebben we op school aan de tafels in de aula friet gegeten. Een van de Franse docenten en een Franse leerling hebben Halleluja voor ons gezongen, als dank dat ze bij ons in Nederland mochten blijven. Dat was natuurlijk prachtig.
Tijdens de uitwisseling werd er hartstikke veel gelachen, iedereen had het naar zijn zin. Iedereen had het gezellig met elkaar. De Fransen vonden Nederland verbazingwekkend mooi. De Fransen waren hartstikke fijne gasten.
Dankjewel aan Lieske van Oorschot en Sonja Friedemann namens alle Franse en Nederlandse mensen!