Reisverslag Oeganda

Dijkstraat, Griftdijk

Een groep Citadel-leerlingen en twee docenten zijn afgereisd naar Oeganda om daar te helpen bij onze partnerschool in Nakasongola. Hieronder een greep uit hun onvergetelijke ervaringen.

 

Aan het begin van de middag kwamen we aan op het ‘Citadel College’ in Nakasongola. Een hartelijk welkom door ruim 50 leerlingen en een aantal docenten die op hun vrije dag ons zijn komen begroeten. Voor zowel onze leerlingen als de lokale kinderen is het een bijzondere en onvergetelijke ontmoeting van 2 culturen.

PAINTING DAY
De ontvangst en impact van vandaag is nog groter en indrukwekkender dan gisteren. Ruim 200 leerlingen in mooie blauwe schooluniformen begroeten ons al zingend en applaudisserend.
Als snel worden onze leerlingen aan het werk gezet en na ruim drie uur hard, maar dankbaar werken in de volle zon zit onze taak erop! De linkerhelft van de school is mooi geschilderd in rood en blauw.

RHINO TRACKING
Eerst verbaas je je dat we gewoon door het reservaat gaan lopen (met 2 gidsen) en dan verbaas je jezelf dat je op ongeveer 15 meter afstand staat van een neushoorn moeder met haar kalf van 1 maand oud!
En dan te beseffen dat de neushoorns midden jaren 80 officieel waren uitgestorven. En na een nieuw fokprogramma begin 2005 met 2 mannetjes en 2 vrouwtjes, zijn er nu 25! witte neushoorns in Oeganda.

BACK TO REALITY
Met 2 groepen bouwen we een huisje voor 2 alleenstaande vrouwen met 2 kinderen. Hun eigen huis is zo lek dat het bij regen niet mogelijk is om te zitten of te slapen. Geld is er niet, maar mede door Yochild en onze leerlingen kunnen we toch een huis bouwen met een golfplaten dak!

#MODDER
Vandaag zijn we flink opgeschoten met beide huisjes. De muren zijn klaar en het dak zit er op, nu nog het stucwerk.
En dat betekent: modder aanstampen, rijtje maken, modder doorgeven en smeren maar. Mooi werk en wat gaat dat snel met 20 leerlingen. Van 9.30 tot 13.00 hard doorgewerkt. Teleurgesteld dat het (net) niet af is, maar trots dat we zover zijn gekomen.